Armand Gosu : Forțele de ordine ruse fugind de Baimak, Bașkortostan. Poliția a tras cu gaze lacrimogene și a efectuat arestări după ce au izbucnit încăierări cu o mulțime mare de oameni

0
90

Forțele de ordine fugind de Baimak, Bașkortostan, este o imagine care va rămâne în amintirea oamenilor pentru mult timp.

Evenimentele de astăzi și-au înscris participanții în istorie. Indiferent de ceea ce se va întâmpla mai târziu, cei care au fost astăzi în apropierea tribunalului din Baimak, peste ani și decenii vor putea să le spună cu mândrie copiilor și nepoților lor:

„Și eu am fost implicat în asta”

Armand Gosu

Activistul pentru drepturile omului Fail Alsynov a fost condamnat miercuri, 17 ianuarie, la patru ani de închisoare într-o colonie penitenciară în republica rusă Bașkortostan, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de incitare la ură etnică, ceea ce a provocat ciocniri între susținătorii săi și poliție. Imaginile difuzate de agenția locală de știri RusNews au arătat o mulțime adunată în semn de protest față de sentință.

Agențiile de presă independente de limbă rusă au declarat că poliția a tras cu gaze lacrimogene și a efectuat arestări după ce au izbucnit încăierări cu o mulțime mare de oameni care se adunaseră pentru a-l susține pe activistul Fail Alsynov. Nu era clar câte persoane au fost reținute.

Alsynov a fost acuzat că a insultat lucrătorii migranți într-un discurs pe care l-a ținut în aprilie 2023 la un protest privind planurile de exploatare a aurului în Bașkortostan, care este situat în sudul munților Urali din Rusia, în apropiere de granița dintre Europa și Asia.

Susținătorii săi au declarat că dosarul împotriva sa a fost o răzbunare întârziată pentru rolul său în protestele de acum mulți ani, în care activiștii au blocat cu succes planurile de exploatare a minei de sodă pe un deal pe care localnicii îl consideră un loc sacru.

Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare arătau sute de persoane adunate în apropierea tribunalului din micul oraș Baymak, situat la 1.380 km est de Moscova. Unele rapoarte au spus că erau câteva mii.

Bașkortostanul, o regiune producătoare de petrol cu 4,1 milioane de locuitori, este una dintre cele peste 80 de entități care alcătuiesc Federația Rusă.

Alsynov a fost unul dintre liderii Bashkort, o mișcare de bază pentru păstrarea culturii, limbii și identității etnice a populației din regiune, care a fost interzisă ca organizație extremistă în 2020.

Lasă un răspuns